Банкеръ Daily

Свят

Талибаните не допускат удължаване на евакуацията на американците

Талибаните няма да се съгласят на удължаване на мисията за евакуация от Афганистан, заяви днес говорител на радикалната ислямистка организация, цитиран от ДПА.

Ако САЩ и Великобритания се опитат да получат допълнително време за продължаване на евакуацията, отговорът е "не". В противен случай ще има последици, каза пред британската телевизия "Скай нюз" Сухаил Шахин - член на делегацията на талибаните за преговорите в катарската столица Доха.

Това е червена линия. (Американският) президент (Джо) Байдън обяви, че на 31 август те ще изтеглят всичките си военни сили. Така че ако удължат срока, това означава, че удължават окупацията, макар че няма необходимост, подчерта високопоставеният талибански представител.

Шахин предупреди, че евентуалното удължаване "би създало недоверие между (талибаните и САЩ). Ако те възнамеряват да удължат окупацията, това ще предизвика реакция."

Шахин обясни присъствието на огромно множество хора на летището на Кабул с желанието на мнозина да избягат от бедността в Афганистан. Страховете от талибанско потисничество се използват като претекст и са неоснователни, увери той.

Шахин нарече "фалшиви новини" съобщенията за разправа на талибаните с журналисти, бивши правителствени служители и други предполагаеми сътрудници на предишната власт.

Всеки инцидент ще бъде разследван. На тези, които са виновни, ще бъде потърсена отговорност, увери Сухаил Шахин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във