Банкеръ Daily

Свят

Талибаните контролират северната граница на Афганистан

Въоръжени талибани са установили контрол върху границата на Афганистан с Таджикистан и Узбекистан, съобщи днес руският вестник "Комерсант", като се позова на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, предаде Ройтерс.

След като бяха свалени от власт през 2001 г. с военната намеса на САЩ и съюзници, талибаните се сражават, за да възстановят шериата като система за управление в Афганистан. Вчера бе съобщено, че те са превзели още една столица на северна афганистанска провинция - девета поред през шестдневната им офанзива (от общо 34).

Талибаните вече владеят повечето от териториите, граничещи с бившите съветски републики в Централна Азия. Представител на ЕС каза вчера, че под техен контрол е 65 на сто от територията на страната.

По думите на Шойгу талибаните са обещали да не преминават границата, но Москва ще продължи със своите съвместни военни учения със съюзниците си в региона.

Русия има голяма военна база в Таджикистан, което означава, че ще я отбранява при евентуално нашествие. Правителството на Узбекистан също е в близки отношения с Русия.

От 1979 до 1989 г. Съветският съюз бе окупирал Афганистан, където даде 15 хиляди убити и десетки хиляди ранени.

На 10 август приключи съвместното военно учение на трите заинтересовани от развитието на ситуацията страни: Русия, Таджикистан и Узбекистан.

Учението събра на 5 август военнослужещи и техника от трите страни на полигона Харб-Майдон на 20 км от границата с Афганистан.

За пръв път бяха демонстрирани действия на междувидова група войски с масирано използване на авиация, разузнавателно-огневи комплекси и десанти въз основа на опита, получен в Сирия, отбеляза генерал-полковник Александър Лапин, командващ войските на руския Централен военен окръг, цитиран от ТАСС.

Маневрите протекоха на фона на изострящата се обстановка в Афганистан и заплахата радикални терористични групировки да проникнат в граничните страни от Централноазиатския регион, посочи той.

"Убеден съм, че бъдещите съвместни действия ще дадат възможност за укрепване на бойната ни общност, за обезопасяване на страните ни от военна агресия", добави руският генерал.

Това бе първото подобно антитерористично учение в историята на тристранното военно сътрудничество, изтъкна таджикистанският министър на отбраната генерал-полковник Шерали Мирзо. От няколко години напрежението от близкоизточните страни се пренася в Афганистан и ситуацията в Централна Азия ще зависи от политическата обстановка в тази страна, изтъкна той.

В маневрите на трите държави взеха участие 2500 военни, включително 1800 военни от Русия, с около 500 единици въоръжения и военна техника.

Facebook logo
Бъдете с нас и във