Банкеръ Daily

Свят

Талибаните честват една година власт над Афганистан

Днешният ден е обявен за празничен в Афганистан - талибаните честват първата годишнина от връщането си на власт след изтеглянето на американските сили. В страната измина година, белязана със силен спад в правата на жените и дълбока хуманитарна криза, пише Франс прес.

На 15 август 2021 г. ислямските фундаменталисти завзеха без бой столицата Кабул след светкавична офанзива в цял Афганистан срещу правителствените войски, объркани заради изтеглянето на силите на САЩ и НАТО след двайсетгодишна военна намеса в страната.

"Изпълнихме своя дълг, наложен от джихада, и освободихме страната си", резюмира Ниаматуллах Хекмат, един от талибанските бойци, влезли в Кабул на този ден - едва часове след бягството от страната на сваления президент Ашраф Гани.

Освен обявяването на днешния ден за празничен, до момента не е оповестена никаква официална тържествена церемония във връзка с годишнината. Държавната телевизия обаче посочи, че ще излъчва специални програми, без да даде уточнения.

Талибанските бойци приветстват годишнината, откакто са поели държавното управление, но същевременно агенциите за хуманитарна помощ са разтревожени, тъй като половината от 38-милионното население живее в изключителна бедност.

Твърде бързо и въпреки първоначалните си уверения новите господари на страната до голяма степен се върнаха към крайно строгото тълкувание на исляма, характерно за първото им управление от 1996 до 2001 г., ограничавайки много силно правата на жените.

За жените днес са недостъпни редица публични длъжности, забранено им е сами да пътуват извън града, където живеят. През март ислямистите отново затвориха за момичета вратите на гимназиите и колежите - едва часове след отдавна обявеното им отваряне за тях. А в началото на май върховният водач на талибаните нареди жените да носят навън дреха, изцяло покриваща тялото, за предпочитане бурка.

"Откакто дойдоха, животът изгуби смисъл", въздиша Огаи Амайл, жителка на Кабул. "Отнеха ни всичко, влязоха дори в личното ни пространство", вайка се тя.

Афганистанците признават, че с края на войната и връщането на талибаните насилието в страната е намаляло. Мнозина от тях обаче силно страдат от острата икономическа и хуманитарна криза.

"Хората, влизащи в нашите магазини, толкова се оплакват от високите цени, че ние, търговците, направо намразваме работата си", разказва Нур Мохамад, търговец от южния град Кандахар, люлка на талибанското движение и център на властта им.

В очите на ислямистките бойци впрочем радостта от победата засенчва сегашната икономическа криза. "Може да сме бедни, може да срещаме трудности, но бялото знаме на исляма вече винаги ще се рее високо в Афганистан", коментира един от тях, носещ дежурство в столичен парк. 

Германското правителство е обещало безопасно изтегляне в Германия на всички афганистански служители, които са работили за посолството на Германия в Кабул преди връщането на талибаните на власт преди една година, съобщи ДПА.

"Ние няма да ги изоставим", казва министърката на вътрешните работи Нанси Фезер в интервю, публикувано в неделя във в. "Билд ам Зонтаг".

Тя допълни, че работи заедно с външната министърка Аналена Бербок за създаването на програма с "ясни критерии" за приемане в Германия.

Според германска правителствена информация няколко хиляди души все още чакат да напуснат Афганистан. Фезер съобщи, че досега в Германия са приети 15 759 афганистански служители и членове на семействата им.

По данни от миналата седмица Германия е обещала прием на общо 23 614 местни служители и членове на семействата им от изтеглянето на силите на НАТО миналото лято досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във