Банкеръ Daily

Свят

Талибаните анулират споразумението със САЩ, ако не се изтеглят

Споразумението между САЩ и талибаните за изтегляне на чуждестранните войски от Афганистан ще бъде фактически анулирано, ако Вашингтон не изтегли своите сили от страната. Това заяви днес пред журналисти говорителят на катарския политически офис на талибанското движение Мохамад Наим Вардак, предаде ТАСС.

"Настояваме споразумението от Доха да бъде осъществено на практика. Ако то не бъде осъществено, отново ще се сблъскаме с известни проблеми, което фактически ще анулира споразумението, постигнато в Доха", каза той.

Мирното споразумение бе сключено в Доха на 29 февруари 2020 г. от талибаните и предишното правителство на САЩ. Щатите, съюзниците им и коалицията се задължиха до 14 месеца да изтеглят всички свои войски от Афганистан. Талибаните на свой ред гарантираха, че няма да използват територията на Афганистан за действия, застрашаващи сигурността на САЩ и съюзниците им. На 4 февруари Държавният департамент на САЩ заяви, че новата администрация още не е взела решение за изтегляне на войските от Афганистан, напомня агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във