Банкеръ Daily

Свят

Тайванците отхвърлиха на референдум еднополовите бракове

На референдуми, проведени едновременно с вчерашните местни избори, тайванските гласоподаватели отхвърлиха еднополовите бракове и промяната на името на националния спортен отбор, предаде Асошиейтед прес.

Референдумите в Тайван имат само консултативна сила, но гласуването в полза на ограничаването на браковете до съюз между мъж и жена ще постави депутатите в трудна ситуация. Тайванският Конституционен съд е издал разпоредба, според която еднополовите бракове трябва да бъдат узаконени най-късно догодина - прецедент за страните в Азия, където религията и консервативните правителства обикновено забраняват бракове между хора от един и същи пол.

През 2020 г. много тайвански депутати ще трябва да се явят на парламентарни избори, отбелязва АП.

Кампанията против еднополовите бракове беше организирана от християнски организации и защитници на традиционното семейство.

Тайванците гласуваха и против идеята страната им да участва в бъдещи спортни събития като Тайван, а не с името "Китайско Тайпе", наложено в резултат на постигнат през 1981 г. компромис. Също като слабото представяне на управляващата партия, това решение се смята за победа за Пекин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във