Банкеръ Daily

Свят

Тайван ще бъде представен на клетвата на Тръмп, Китай - не

Бившият тайвански премиер Ю Шикун ще представлява острова по време на церемонията по встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, предадоха ABC News, цитирани от Фокус.
Ю Шикун ще бъде придружен от депутати и служителите на местното правителство, като те ще представляват както управляващата Демократичната прогресивна партия, така и опозицията, съобщиха от Министерството на външните работи на Тайван.

Китай не е получил покана за церемонията по встъпване в длъжност на 45-я президент на САЩ, насрочена за 20 януари във Вашингтон. Това заяви вчера говорителката на външното министерство в Пекин Хуа Чунин, цитирана в понеделник от ТАСС. "САЩ не са поканили официални представители на церемонията", каза тя.

От своя страна Пекин предупреди, че не одобрява намеците на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп да се откаже от дългогодишните дипломатически принципи и да засили връзките си с Тайван. "Има само един Китай в света и Тайван е неделим регион. Китайската народна република е единственото легитимно правителство на страната“ се казва в официално изявление от Пекин.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във