Банкеръ Daily

Свят

Тайван призова Пекин да признае за репресиите на площад "Тянанмън"

Цай Ингвен

Тайван призова днес Пекин да се изправи пред миналото си и да признае истината за репресиите на площад "Тянанмън" преди 31 години, предаде Франс прес.

Островът отбелязва днес годишнината от кръвопролитието при студентските протести в нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г. Тогавашната намеса на китайската армия доведе до смъртта на между няколкостотин и повече от хиляда души. Военните сложиха край на седем седмици студентски и работнически демонстрации, които осъждаха корупцията и искаха демокрация, посочва АФП.

"В целия свят всяка година има 365 дни. В Китай обаче един от тези дни е съзнателно забравян всяка година", написа в Туитър президентката на Тайван Цай Ингвен. Тя подчерта, че комунистическата власт трябва да реши да се изправи пред спомена за това събитие, както Тайван, който беше принуден да признае собственото си авторитарно минало преди прехода към демокрация през 90-те години. 

"Имаше време, когато дни от нашия календар липсваха, но работихме, за да ги извадим на светло. Надявам се, че един ден Китай ще може също да каже, че го е направил", заяви тя.

Вчера тайванският Съвет по въпросите на континентален Китай призова Пекин да поднесе искрени извинения заради репресиите на "Тянанмън".

Този призив веднага беше определен от говорителя на китайското външно министерство Джао Лидзян като "пълна глупост".

Споменът за "Тянанмън" традиционно се почита ежегодно на остров Тайван, но възпоминанията не са толкова масови като тези в Хонконг.

Тази година обаче за първи от от 30 години хонконгските власти не позволиха събиране на хора в парка "Виктория" в центъра на бившата британска колония, изтъквайки рискове от разпространение на коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във