Банкеръ Daily

Свят

Тайван настоя Китай да признае за репресиите на площад Тянанмън

Тайван настоя Китай да се изправи пред миналото си и да признае истината за репресиите на площад Тянанмън преди 31 години, съобщава АФП. 

"В целия свят всяка година има 365 дни. В Китай обаче, един от тези дни е съзнателно забравян всяка година", написа в Туитър президентката на Тайван Цай Ингвен и подчерта, че комунистическата власт трябва да реши да се изправи пред спомена за това събитие, както Тайван, който беше принуден да признае собственото си авторитарно минало, преди прехода към демокрация през 90-те години.

Островът отбелязва днес годишнината от кръвопролитието при студентските протести в нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г. Протестите започват на 15 април и са насилствено смазани на 4 юни, когато правителството обявява военно положение и изпраща войски, които да окупират централните части на Пекин. В последвалото клане, войници с автомати и танкове откриват огън по демонстрантите и по тези, опитващи се да спрат настъплението на армията към площад Тиенанмън. Оценките за броя на жертвите варира от стотици до хиляди.

Потискането на протестите на практика слага край на политиките на либерализация от 1980-те години. Събитията на площад Тиенанмън и до днес се считат за преломен момент в историята на съвременен Китай, тествайки границите на политическата свобода в тази страна. В днешно време, те като цяло се свързват с въпроса за легитимността на управлението на комунистическата партия и остават една от най-чувствителните и най-цензурираните теми в Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във