Банкеръ Daily

Свят

"Таймс": Играта за Борис Джонсън приключи

Британските вестници рисуват в днешните си броеве мрачна картина за премиера Борис Джонсън, който се сблъсква с най-голямата криза на мандата си, след като финансовият министър Риши Сунак и здравният министър Саджид Джавид подадоха оставка.

"Играта приключи", пише в. "Таймс" и изтъква, че "е погрешно", че Джонсън все още е вкопчен във властта, тъй като той "изгуби доверието на партията си и на страната".

"Немислимо е Джонсън, който не успя да си гарантира подкрепата на 148 депутати при вота на недоверие миналия месец, да възстанови авторитета си, за да бъде лидерът, от когото страната се нуждае в условията на остра национална криза", отбелязва "Таймс".

Бившият министър на здравеопазването Джереми Хънт и министърът на отбраната Бен Уолъс са спрягани за възможни приемници на Джонсън, пише в статия в "Таймс" журналистът Иън Мартин.

Борис Джонсън трябва да подаде оставка, защото иначе рискува "да повлече със себе си партията и правителството", пише за "Дейли телеграф" бившият министър по въпросите на Брексит Дейвид Фрост.

"Останалите министри в правителство трябва сега да се замислят дали наистина са удовлетворени от посоката, в която се върви понастоящем", призовава Фрост.

Журналистът от "Дейли мейл" Стивън Глоувър изразява възхищението си от Джонсън и го описва като "изключителен политик, който превъзхожда почти всички останали членове на правителството". Джонсън ще бъде почитан за това, че реализира Брексит, изтъква Глоувър. "Въпреки всичко, което се случи, и въпреки постиженията си обаче Джонсън изглежда е обречен като премиер", заключава журналистът.

Единственият въпрос, който остава без отговор, е по какъв начин и кога точно ще си тръгне Джонсън от премиерския пост, пише за в. "Гардиън" журналистката Поли Тойнби.

"Малцина са тези, които очакват той да се яви на следващите избори", изтъква Тойнби. 

Междувременно и британският държавен министър по въпросите на децата и семействата Уил Куинс подаде оставка днес, като каза, че напуска, след като е получил "неточни" инструкции за направено от министър-председателя Борис Джонсън назначение на политик, срещу когото е имало оплаквания, предаде Ройтерс.

"Благодаря Ви, че се срещнахте с мен снощи и за искреното Ви извинение във връзка с инструкциите, които получих от (Даунинг стрийт) номер 10 преди срещата с медиите в понеделник и които сега знаем, че са били неточни", заяви Куинс в изпратеното до Джонсън писмо с оставката си, публикувано в Туитър. "С голяма тъга и съжаление усещам, че нямам друг избор, освен да връча оставката си като министър по въпросите на децата и семействата, след като добронамерено приех и повторих тези уверения", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във