Банкеръ Daily

Свят

Таймс: "Ал Кайда" готви вълна от терор в Европа

Групировката "Ал Кайда" възнамерява да извърши серия атаки в европейски страни, в това число във Великобритания, съобщи днес вестник "Таймс". Източник на изданието заявява, че джихадистите планират да организират нападения в Обединеното кралство на фона на пораженията на "Ислямска държава" в Сирия.

"Ал Кайда спокойно възстановява силите си", заявява пред изданието източник от британското правителство. Той посочва, че терористичната мрежа "изчаква", преди да нанесе "смъртоносен удар" срещу Европа.

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заявява пред вестника, че "Ал Кайда" е "най-пряката заплаха" за сигурността на Обединеното кралство и Европа. Групировката, казва той, "не е окончателно победена". Той заявява също, че британските власти и служби за сигурност "напълно осъзнават терористичната заплаха за Великобритания".

Изданието посочва, че синът на предишния водач на "Ал Кайда" Осама бин Ладен - Хамза бин Ладен - засилва влиянието си в групировката, свидетелство за което са многобройните видеообръщения, записани от него през последните месеци.

Държавният департамент на САЩ неотдавна съобщи за наличието на достоверна информация, показваща, че "Ислямска държава", "Ал Кайда" и други терористични групировки "продължават да кроят заговори с цел да извършат нападения в Европа". Това е свързано включително и със завръщането в родните им страни на чуждестранните бойци от Сирия и Ирак, посочи ведомството.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във