Банкеръ Daily

Свят

Тайланд разреши отглеждането и притежаването на марихуана

В Тайланд вече е разрешено отглеждането и притежаването на марихуана, което е сбъдната мечта за застаряващото поколение пушачи на трева, съобщи Асошиейтед прес.

Планът на министъра на здравеопазването да разпространи 1 милион корена марихуана от петък още повече засили впечатлението, че Тайланд се превръща в "чудна страна на тревата".

Решението на Агенцията по храните и лекарствата да извади цялото растение от категорията на наркотичните вещества превръща Тайланд в първата държава в Азия, която декриминализира марихуаната за медицинска и промишлена употреба. Но Банкок не следва примера на Уругвай и Канада - единствените две държави досега, които са легализирали марихуаната за развлечение на национално ниво.

Засега изглежда, че няма да се полагат усилия за контролиране на това, което хората могат да отглеждат и пушат у дома, освен да се регистрират за това и да декларират, че е за медицински цели.

В Тайланд марихуаната е известна още като канабис или ганджа.

Правителството на Тайланд предупреди желаещите да запалят за забавление, че пушенето на обществени места все още може да се счита за нарушение, което подлежи на потенциална присъда от 3 месеца затвор и глоба от 25 000 бата (780 американски долара). Екстрактите от марихуана, като например маслото, остават незаконни, ако съдържат повече от 0,2 процента тетрахидроканабинол или THC - химическото вещество, което кара хората да се дрогират.

Тайланд основно иска да направи пробив на пазара на медицинска марихуана. Той вече има добре развита индустрия за медицински туризъм, а тропическият му климат е идеален за отглеждане на канабис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във