Банкеръ Daily

Свят

СЗО: Задължителната ваксинация е само крайна мярка

Австрия реши да наложи задължителна имунизация от февруари догодина, като и други европейски страни обмислят подобни мерки.

Задължителната ваксинация срещу коронавирус може да е само  крайна мярка, заяви специалният пратеник на Световната здравна организация за ковид Дейвид Набаро. Коментарът е във връзка с  решението на Австрия да наложи задължителна имунизация от февруари догодина, като и други европейски страни обмислят подобни мерки.

"Ако изобщо е възможно да се избегне необходимостта да се изисква от хората да бъдат ваксинирани, или в противен случай ще получат някаква санкция, наистина бих предпочел това. От друга страна обаче, ако има абсолютен отказ от ваксинация, тогава напълно разбирам правителствата, които гледат на възможност за въвеждане на задължително изискване", коментира Набаро.

По-рано генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус разкритикува масовото използване на бустерна доза ваксина срещу коронавирус на фона ниското ниво на ваксинация в държави с ниски доходи на глава от населението. Той определи като скандален факта, че ежедневният брой на поставените бустерни ваксини надхвърлят шест пъти броя на хората с първа доза в държавите с ниски доходи.

„Всеки ден в света се прилагат шест пъти повече бустерни дози, отколкото първи дози в държави с ниски доходи. Това е скандал, който трябва да спре”, каза той.

Според Гебрейесус няма смисъл да се поставят бустерни дози на здрави хора или да се ваксинират деца, когато в същото време здравни работници, възрасти и хора от други уязвими групи все още очакват своята първа доза. Изключение правят хората с отслабен имунитет.

Той констатира, че държавите с най-висок обем на ваксинация продължават да се запасяват с още повече ваксини срещу COVID-19, докато в същото време държави с ниски доходи продължават да чакат.

Само две са държавите в света, които все още не са започнали ваксинация – Еритрея и Северна Корея.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във