Банкеръ Daily

Свят

СЗО вече подкрепя носенето на маски на обществени места

Световната здравна организация обяви, че подкрепя правителствените инициативи, които изискват или насърчават носене на маски за лице на обществени места.

СЗО отбелязва голяма промяна в позицията си по темата. Досега организацията съветваше само хората със симптоми или тези, които се грижат за хората в риск, да използват маски.

В същото време обаче организацията препоръчва хирургическите маски да бъдат запазени за медицински специалисти, а обществеността по-скоро трябва да използва кърпи или домашни покрития за лице.

Актуализираната позиция идва, тъй като все повече научни изследвания сочат положителния ефект от носенето на маски за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Все повече правителства в Европа изискват от хората да покриват носовете и устатите си на публично място.

"Със сигурност можем да видим обстоятелства, при които използването на маски, както домашни, така и маски от плат на обществени места подпомагат за цялостната реакция срещу това заболяване", заяви д-р Майкъл Райън, изпълнителен директор на програмата на СЗО за извънредни ситуации в областта на здравеопазването.

По думите му може да има ситуации, при които носенето на маски може да намали скоростта, с която заразените индивиди заразяват другите.

Съветите на СЗО срещу разпространението на коронавируса остават честото миене на ръце, физическото дистанциране и бързото тестване за идентифициране и карантина на заразените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във