Банкеръ Daily

Свят

СЗО: Ваксината срещу Covid-19 не трябва да бъде задължителна

От Световната здравна организация съобщиха, че ваксината срещу Covid-19 не трябва да бъде задължителна, освен при някои специфични професионални съсловия, съобщава Франс прес.

Според Майкъл Райън, директор по въпросите на спешните санитарни ситуации към Световната здравна организация е по-добре да се разясняват предимствата на ваксините вместо те да се правят задължителни за всички.

Подобно е мнението и на Кейт О'Брайън, директор на отдела за имунизации и ваксини към Световната здравна организация. 

Представителите на СЗО изразяват мнението, че от определени групи, като например медицинските служители, може да се изисква да се ваксинират. И някои други професионални групи, които са на първата линия. 
Препоръката на директора на Организацията Тедрос Гебрейесус е в тази посока. Той призовава страните, които ще използват масово ваксините, да ваксинират приоритетно онези, които имат нужда.

 

Великобритания започва масово ваксиниране срещу Covid-19

От днес във Великобритания започва да действа програмата за масово ваксиниране на населението срещу Covid-19. Това ще става в избрани от здравните власти болници, отговарящи на изискването ваксината на „Пфейзер“ и „Бионтек“ да бъде складирана при минус 70 градуса.

Властите са публикували и пълен списък от девет приоритетни категории, като на първо място са възрастните обитателите на домовете за социални грижи и техния обслужващ персонал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във