Банкеръ Daily

Свят

СЗО: Ваксинацията не трябва да е условие за пътуване

СЗО даде ясно да се разбере от самото начало: ние не вярваме, че ваксинацията трябва да бъде условие за международни пътувания, обяви официален представител.

Пътуването в чужбина не трябва да бъде предмет на задължителни изисквания за ваксинация срещу коронавирус. Тази позиция на Световната здравна организация (СЗО) беше потвърдена в петък на брифинг в Женева от нейния официален представител Тарик Яшаревич.

"СЗО даде ясно да се разбере от самото начало: ние не вярваме, че ваксинацията трябва да бъде условие за международни пътувания“, каза представителят. 

Основата за тази позиция е, че тъй като в света да няма равен достъп до ваксини срещу COVID-19, не трябва да се добавя още една точка на дискриминация спрямо хората, които не са имали възможност да се имунизират. 

В същото време, каза той, СЗО подкрепя въвеждането на "цифрови здравни сертификати и работи върху технологични решения по отношение на взаимодействието между тези документи в различните страни“.

На 5 август бе обявено, че администрацията на американския президент Джо Байдън разработва план, според който всички чужденци, пристигащи в страната, трябва да са ваксинирани напълно против коронавируса. Очаква се мерките да влязат в сила наред с отмяната на съществуващите ограничения за влизане в САЩ от редица страни.

Предвижда се да бъде изработен съответен поетапен план, предвиждащ чуждестранните граждани от всички страни, пристигащи в САЩ, да бъдат напълно ваксинирани.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във