Банкеръ Daily

Свят

СЗО: Светът навлиза в четвърта вълна на ковид

Шефът на СЗО призова за мащабен глобален натиск за ваксиниране на поне 70% от населението във всяка страна до средата на следващата година.

Светът е в ранен стадий на четвъртата вълна от заразяване и смърт от Covid-19, заяви в сряда генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус като пристигна  в Токио, където в петък, 23 юли, ще бъдат открити Летните олимпийски игри. 

"Колкото по-широко се разпространява вирусът, толкова повече варианти ще се появяват. Глобалният провал на споделянето на ваксини, тестове и лечения подхранва  пандемията в два коловоза - страните, които разполагат с адекватни ресурси като ваксини, се отварят, докато други влизат в локдауни в опит да забавят разпространението на коронавируса", обясни Гебрейесус.

Според него "пандемията е изпитание, в което светът се проваля". Причината е, че ваксинационните несъответствия по целия свят прикриват "ужасяваща несправедливост“. Той каза, че 75% от всички дози ваксини - повече от 3,5 милиарда - са приложени само в 10 държави, докато едва 1% от хората в по-бедните страни са получили поне по една доза.

"Това не е просто морално безчинство, а също и епидемиологична и икономическа саморазправа“, каза Тедрос Гебрейесус и предупреди, че липсата на реакция ще доведе до сериозни икономически сътресения.

Той предупреди, че повече от 100 000 души ще загубят битката с коронавируса по света до края на Олимпиадата.

Шефът на СЗО призова за мащабен глобален натиск за ваксиниране на поне 70% от населението във всяка страна до средата на следващата година.

"Пандемията ще приключи, когато светът реши да я прекрати. Това е в нашите ръце", каза Тедрос Гебрейесус и допълни, че при добро желание, целта е постижима. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във