Банкеръ Daily

Свят

СЗО ще обозначава вариантите на коронавируса с гръцки букви

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че "тревожните" варианти на коронавируса ще бъдат обозначавани от нея с букви от гръцката азбука, като каза, че това ще помогне да се избегне използването като нарицателни етнонимите на държавите, където за пръв път са се появили, предаде ДПА.

Група от експерти, събрана от СЗО, препоръча новите обозначения, които "ще бъдат по-лесни и практични за обсъждане от ненаучните среди", съобщи организацията.

СЗО каза, че съществуващите системи за обозначаване и проследяване на генетичния произход на SARS-CoV-2 - вирусът причиняващ КОВИД-19, ще останат в употреба от учените и при научни изследвания.

Досега са идентифицирани четири "тревожни" варианта на коронавируса.

Този открит първоначално във Великобритания ще бъде известен като "Алфа", този открит първо в Южна Африка ще бъде обозначен като "Бета", а откритият за първи път в Бразилия като "Гама".

Най-новият от четирите, който за пръв път бе установен в Индия и бе категоризиран като "тревожен" на 11 май, ще стане известен като "Делта", отбелязва ДПА.

Пандемията от КОВИД-19 далеч не е приключила, предупреди генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от информационните агенции.

"Реалността е, че ни предстои още много работа за прекратяване на тази пандемия. Окуражени сме от факта, че случаите на заразяване и жертвите намаляват в световен мащаб, но би било грешка за която и да е държава да мисли, че опасността е отминала. Изходът е в спазването на здравните мерки и гарантирането на справедливо разпределение на ваксините. Един ден - надяваме се скоро - пандемията ще е зад нас", каза той.

Шефът на СЗО подчерта още важността да продължи спазването на мерките срещу разпространение на коронавируса - социална дистанция, миене на ръцете, носене на маски за лице и гарантиране на справедливо разпределение на ваксините.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във