Банкеръ Daily

Свят

СЗО се обяви против ваксинирането с предимство на пътуващите

Екипът от експерти на Световната здравна организация по ваксинирането обяви днес, че не препоръчва имунизиране с предимство срещу COVID-19 за пътуващите по международни дестинации, предаде Франс прес.

В настоящия период, когато предлагането на ваксини е много ограничено, ваксинирането с предимство на пътуващите по международни дестинации би било в разрез с принципа за "справедливостта", посочи стратегическата консултативна група от експерти на световната организация.

Експерти на Световната здравна организация (СЗО) препоръчаха ваксината срещу Ковид-19 на американската компания "Модерна" да се приема в две дози с интервал от 28 дни между тях, който може да бъде удължен при изключителни обстоятелства до 42 дни.

Стратегическата група от експерти по имунизация към СЗО публикува серия от препоръки за ваксината на "Модерна" няколко седмици след като стори същото за ваксината на "Пфайзер"/ "Бионтех".

След преглед и анализ на данните от "Модерна" независимите експерти съветват ваксината да не се използва от бременни жени, освен ако не работят в здравеопазването и не са изложени на вируса или нямат заболявания, които ги излагат на голям риск от зараза.

"Основната препоръка за използването на тази ваксина е, че въз основа на настоящите елементи ние съветваме тя да се дава в дози от сто микрограма или 0,5 милилитра в интервал от 28 дни", каза председателят на панела от експерти Алехандро Кравиото на брифинг в Женева. "Този интервал може да се удължи до 42 дни, но според доказателствата, с които разполагаме, не бива да се надвишава този интервал", допълни той.

Директорът по имунизациите в СЗО Кейт О'Браян каза, че има нужда от клинични изпитания на ваксината на "Модерна" върху бременни жени.

"Нямаме причина да мислим, че при бременност ще има проблем, само отбелязваме, че в момента няма информация по този въпрос", каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във