Банкеръ Daily

Свят

СЗО се надява ваксина срещу коронавируса да има след по-малко от година

Световната здравна организация (СЗО) се надява ваксина срещу новия коронавирус да се появи след по-малко от година, предаде ТАСС.

Това заяви директорът на европейското регионално бюро на СЗО Ханс Клуге пред тв "Русия-24".

"Работата върви, свидетели сме на изумителна скорост. Но е важно да се мисли за безопасността и за това, че работим за всички. Никой не знае кога ще има ваксина. Обикновено този процес отнема от година до осемнадесет месеца. Надяваме се, че благодарение на безпрецедентната координация това ще се случи по-бързо, може би след по-малко от година, но никой не знае", каза той.

Клуге припомни, че в момента има стотина потенциални прототипи на ваксина и са в ход шест клинични изпитания. Това е историческа скорост, подчерта той.

Клуге каза още, че когато е налице ваксина, СЗО трябва да осигури справедливото й разпределение между страните по света. Той подчерта, че СЗО подкрепя съвместни усилия за разработка на ваксина и в идеалния случай тя трябва да бъде за общото благо, защото всеки човек има право на здраве.

В момента редица индийски фирми разработват ваксини срещу новия коронавирус, предаде преди дни Би Би Си. Един от тях е Институтът за серуми в Индия - най-големият производител на ваксини в света по брой дози, които се произвеждат и продават в световен мащаб, предаде Би Би Си. 

Фирмата работи в партньорство за масово производство на ваксина, разработена от Оксфорския университет и е подкрепена от правителството на Обединеното кралство. 

Миналия четвъртък започнаха и клиничните тествания върху хора в Оксфорд. Ако всичко се развива по план, учените се надяват да произведат поне милион дози до края на септември. 

Светът ще има нужда от стотици милиони дози, а това е предимството, с което индийските производители разполагат пред останалите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във