Банкеръ Daily

Свят

СЗО призова Украйна да унищожи патогените в лабораториите си

Световната здравна организация посъветва Украйна да унищожи особено опасните патогени, съхранявани в държавни здравни лаборатории в страната, за да се предотврати „всяко потенциално тяхно разпространение и поява на болести у населението, предаде Ройтерс.

Експерти по биосигурност казват, че движението на руските войски в Украйна и бомбардировките на украински градове са увеличили риска от изтичане на заразни патогени, ако някои от обектите, където се съхраняват, бъде засегнат.

Както и много други държави, Украйна има държавни лаборатории, които изследват как да се намалят заплахите от опасни болести, засягащи както животни, така и хора, включително и КОВИД-19.

Украинските лаборатории получаваха подкрепа от САЩ, Европейския съюз и СЗО. Те са в центъра на нарастваща информационна война откакто Русия започна нашествието си в Украйна преди две седмици.

Украинският президент Володимир Зеленски отговори на твърденията на Русия, че страната му разработва химически или биологични оръжия с помощта на САЩ, като ги определи като фалшиви новини.

"Обвиняват нас, че уж разработваме биологично оръжие и готвим химическа атака, това ме тревожи, тъй като ние многократно сме се убеждавали – ако искаш да знаеш какви са плановете на Русия, виж в какво тя обвинява другите“, заяви Зеленски.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание днес по искане на Русия, за да обсъди твърденията на Москва. Според западните страни Русия е изфабрикувала тези обвинения, за да оправдае собствената си бъдеща употреба на биологични и химически оръжия в Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във