Банкеръ Daily

Свят

СЗО призова Европа да се поучи от опита на Китай в справянето с епидемията

На 17 март директорът за европейския район на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге и медицински представители на 53 държави от района проведоха видеоконференция. На пресконференцията след срещата той призова европейските страни да предприемат „най-смелите" мерки за овладяване на епидемията от новия коронавирус. Той изтъкна, че е необходимо да се проведе мобилизация на общността, с цел всеки човек да участва в превенцията на епидемията, съобщи Радио Китай.

Клуге заяви още, че до 17 март, около 180 000 души по света са заразени с новия коронавирус, 1/3 от които в Европа. В момента Старият континент вече се е превърнал в епицентър на пандемията. Въпреки че тя се е разпространила в 150 държави, Китай, Южна Корея и Сингапур вече са постигнали успехи в овладяването на вируса.

„Опитът на Китай и някои страни доказа, че ако се извършват ефективно тестовете и се проследяват хората, които са имали близък контакт със заразени, предприемат се мерки за разширяване на социалната дистанция и за мобилизация на общността, може да се предотврати заразата и да се спаси живота на хората. Степента на епидемията и националните условия в европейските страни са различни, затова те трябва да предприемат мерки според ситуацията," добави Клуге.

Facebook logo
Бъдете с нас и във