Банкеръ Daily

Свят

СЗО призова да не се слага "трета доза" поне до октомври

Тедрос Аданом Гебрейесус

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус призова днес за мораториум в поставянето на допълнителни дози от ваксини срещу ковид поне до края на септември, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според него това е необходимо, за да може да бъдат ваксинирани поне десет процента от жителите на всяка страна по света, каквато е целта на СЗО.

Мораториумът ще позволи изпращането на повече ваксини в страните с ниски доходи, в които има недостиг, изтъкна на пресконференция Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Трябва да се съсредоточим върху хората, които са най-уязвими и изложени на най-голям риск от тежки заболявания или смърт. Те трябва да получат своите първа и втора доза", заяви СЗО.

При изцяло ваксинираните срещу коронавируса хора има тройно по-малък риск да дадат положителна проба за COVID-19 в сравнение с неваксинираните. Това сочат последните резултати от обширно проучване в Англия, публикувани днес, предаде Франс прес.

Данните от изследването на лондонския Империъл колидж и на маркетинговата компания "Ипсос Ем Оу Ар Ай", осъществено от 24 юни до 12 юли сред повече от 98 000 доброволци, показват също, че преминалите пълен ваксинационен цикъл е по-малко вероятно да разпространяват вируса.

Това потвърждава първоначалните ни данни, според които две дози ваксина дават добра защита срещу инфекцията, изтъкна д-р Пол Елиът, ръководител на проучването. При все това "остава известен риск от заразяване, защото никоя ваксина не е стопроцентово ефективна", продължи той и призова за "предпазливост".

Освен това според доклада броят на заразените е скочил четворно в сравнение с последния доклад от края на май. Сега в региона има 1 инфектиран на 160 души, но това нарастване изглежда се забавя.

Данните не отчитат вдигането на основните рестрикции в Англия от 19 юли въпреки експлозивния ръст в броя на заразените заради разпространението на варианта Делта.

В цялото кралство, където са ваксинирани напълно 73 на сто от пълнолетното население, епидемията е взела близо 130 000 жертви, напомня АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във