Банкеръ Daily

Свят

СЗО призова да бъдат отменени масови прояви по празниците

Тедрос Аданом Гебрейесус

Световната здравна организация призова да бъдат отменени масови прояви по празниците в името на общественото здраве на фона на бързото разпространение на новия вариант на коронавируса "Омикрон".

Според генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус трябва да бъде ограничено струпването на хора, което би създало много подходяща среда за разпространение на новия щам. "По-добре да бъдат отложени или отменени някои прояви, отколкото да умрат хора", настоява той.

Има доказателства, че "Омикрон" се разпространява по-бързо от "Делта", а ваксинираните и преболедувалите също могат да се заразят, припомни директорът на СЗО. И призова страните по света да вземат трудните решения, необходими за прекратяване на пандемията в рамките на 2022 година.

Директорът на СЗО е категоричен, че ако искаме да прекратим пандемията догодина, трябва да сложим край на неравенството и да осигурим ваксинирането на 70 процента от населението на всяка страна до средата на 2022-а.

Повече от 3 300 000 души с Covid са починали тази година, това е повече от миналогодишните жертви на малария, ХИВ и туберкулоза, отбеляза Гебрейесус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във