Банкеръ Daily

Свят

СЗО препоръча да продължи ваксинирането с АстраЗенека "засега"

Световната здравна организация продължава да препоръчва "за момента" ваксинирането с препарата на компания "АстраЗенека", чието използване беше преустановено в няколко страни поради възможни странични ефекти в очакване експертите на организацията да приключат проверката и огласят оценката си, предаде Франс прес.

За момента СЗО смята, че балансът между рисковете и ползите е в подкрепа на ваксината на "АстраЗенека" и препоръчва ваксинациите да продължат, посочи в комюнике здравната служба на ООН. Тя уточни, че специалистите й, чието становище се очаква с голямо нетърпение, продължават да преценяват данните, свързани със здравословни проблеми, възникнали при няколко души, ваксинирани с този продукт.

Ваксината срещу коронавируса на компанията "Джонсън и Джонсън" се препоръчва да бъде прилагана и в страните, в които циркулират по-заразните варианти на COVID-19, изтъкнаха експертите от Световната здравна организация, цитирани от световните информационни агенции.

Стратегическата консултативна група по въпросите на имунизацията към СЗО /SAGЕ/ публикува препоръките си за употребата на препарата на американския фармацевтичен гигант, който получи зелена светлина от агенцията на ООН в петък.

"В страните, в които разпространението на вариантите е високо, и в страните, от които имаме информация за използването на ваксината за контролиране на SARS-CoV-2, предизвикан от тези варианти, ние препоръчваме подобна употреба", заяви Алехандро Кравиото, ръководител на експертната група.

"Глобално погледнато, след като се запознахме с получените данни, можем да твърдим, че разполагаме с една сигурна ваксина", добави Кравиото. Той уточни, че препаратът на "Джонсън и Джонсън" може да се прилага на лица над 18 години без ограничения на горната възраст. Тази ваксина е еднодозова и може да се съхранява в обикновен хладилник. Американската фармацевтична група се ангажира да продава препарата на достъпна цена.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" беше разрешена в спешен порядък в САЩ в края на месец февруари. Тя се използва и в Канада от началото на март, а от 11 март - и на територията на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във