Банкеръ Daily

Свят

СЗО предлага глобално споразумение за здравна сигурност

Светът трябва да извлече уроците от пандемията и да започне да се подготвя за следващата, коментира шефът на глобалната организация.

Световната здравна организация (СЗО) призова страните да подкрепят инициативата за подписване на международно споразумение за здравна сигурност. Предложението ще бъде обсъдено на Световната здравна асамблея през ноември, обави генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус по време на форум в Баку, съобщи ТАСС. 

"Светът трябва да извлече уроците от пандемията и да започне да се подготвя за следващата. В тази връзка сме убедени, че е дошло времето за преговори за правно обвързващ договор или международно споразумение, което ще формира основата за гарантиране на глобалната здравна сигурност. Очакваме с нетърпение подкрепата на всички страни за разработването на такова споразумение, което ще бъдe обсъденo по време на специална сесия в края на този месец“, каза Гебрейесус.

Той посочи редица „критични области“ при възстановяването на света след COVID-19. Според него глобалното здравеопазване изисква големи финансови инвестиции.

„Трябва да увеличим значително местните инвестиции, включително инвестициите в първичната здравна помощ. Също така трябва да подобрим системите и инструментите за предотвратяване, откриване и бързо реагиране на огнища с епидемичен и пандемичен потенциал“, подчерта шефът на СЗО и допълни, че е възможно справяне с общите заплахи, включително и с пандемията, само ако светът е „заедно“, с помощта на международно многостранно сътрудничество.

В сряда в своя седмичен доклад за пандемията, специализираната здравна агенция на ООН заяви, че новите случаи в Европа са нараснали с 6% спрямо предходната седмица, когато те са били с 18% повече в сравнение със седмицата преди нея. Броят нови инфекции на седмична база в другите региони или спада, или остава приблизително същият, сочи докладът.

Като цяло има 3 милиона новозаразени през изминалата седмица в целия свят. Броят на починалите от Ковид-19 по света през отминалата седмица е нараснал пък с 8 процента, като този показател е повлиян основно от ситуацията в Югоизточна Азия, където броят на починалите от болестта е скочил с 50 процента.

Най-резките спадове на новозаразените се наблюдават в Близкия изток, където новите случаи са намалели с 12%, и в Югоизточна Азия и в Африка, където понижението е 9%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във