Банкеръ Daily

Свят

СЗО: Под 10% в света имат антитела срещу коронавируса

По-малко от 10% от световното население има антитела срещу COVID-19, а ваксинацията е единственият начин за постигане на колективен имунитет, каза Сумия Сваминатан, главен учен в Световната здравна организация, цитирана от ТАСС.

"На някои места, особено в градските райони с висока гъстота на населението, 50-60% от жителите са били заразени с COVID-19 и имат антитела. Това обаче не означава, че целият град, провинция или държава са постигнали колективен имунитет", допълни тя.

Според главния учен, одобрените ваксини предлагат добра защита срещу коронавируса и именно заради това СЗО се фокусира върху международния механизъм за споделяне на ваксини КОВАКС, така че "всички държави да се снабдят с необходимите дози ваксини". Докато това се случи, е необходимо да се вземат всички възможни предпазни мерки, за да се намали разпространението на пандемията, добави Сваминатан.

СЗО отдава голямо значение на механизма КОВАКС, който включва 190 държави и икономики. Според условията на програмата, страните с високи доходи плащат за ваксини за развиващите се страни, а до края на 2021 г. 2 милиарда дози от препарати за имунизация срещу COVID-19 трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени по целия свят.

Миналата седмица бяха направени първите доставки по програмата в Гана и Кот д'Ивоар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във