Банкеръ Daily

Свят

СЗО: Пандемията може да премине в ендемия

Според СЗО броят на заразените с коронавирус в световен мащаб е надхвърлил 250 милиона души.

Веднага щом натискът върху здравните системи отслабне, броят на хоспитализациите и смъртните случаи от ковид ще намалее. Тогава може би пандемията ще се обърне в ендемия. Медицинското значение на думата ендемия е постоянно съществуване на заразна болест в определен район или държава. 

Ръководителят на европейския клон на Световната здравна организация Ханс Клуге заяви, че краят на пандемията от коронавирус зависи от това колко бързо целият свят „се научи да живее“ с инфекцията. Той подчерта, че една от основните пречки да се бави пандемичния край е застоя на ваксинациите в някои страни, както и неоправданото отслабване на превантивните мерки.

Според СЗО броят на заразените с коронавирус в световен мащаб е надхвърлил 250 милиона души. Сега най-трудната ситуация се развива в САЩ, Индия, Бразилия и Великобритания, а Русия е на пето място. Ваксинацията остава най-надеждният начин за защита срещу коронавирус, подчертават от здравната организация. Те напомнят, че по-голямата част от пациентите в болниците са неваксинирани. 

Междувременно Световната здравна организация предупреди за дефицит на спринцовки за ваксинация срещу коронавирус. Между 1 и 2 милиарда спринцовки може да не достигнат догодина, затова организацията посъветва националните здравни власти да планират нуждите си, за да избегнат презапасяването и паническото купуване, което се наблюдаваше в началото на пандемията.

Според експертите евентуален недостиг може да доведе до забавяне на редовните ваксинации, както и на други здравни услуги. Това от своя страна може да доведе до опасното многократно използване на спринцовки и игли, особено в по-бедните държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във