Банкеръ Daily

Свят

СЗО одобри за спешна употреба 2 версии на ваксината на AstraZeneca

Световната здравна организация обяви в понеделник, че е одобрила за спешна употреба две версии на ваксината срещу коронавируса, разработена от AstraZeneca и Oxford, разширявайки по тоз начин достъпа до сравнително евтината ваксина в развиващия се свят.

"Вече имаме на разположение всички варианти за бързото разпространение на ваксини. Но все още трябва да увеличим производството", каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус по време на редовен брифинг, съобщи Ройтерс.

"Продължаваме да призоваваме разработчиците на ваксини срещу COVID-19 да представят своите досиета на СЗО за преглед едновременно с подаването им на регулаторните органи в страните с високи доходи", каза още той.

В декларация на СЗО се посочва, че организацията е одобрила ваксината, произведена от AstraZeneca-SKBio (Република Корея) и ваксината на AstraZenca на Института за серуми в Индия.

Произвежданите в Южна Корея и в Индия ваксини на "АстраЗенека" ще бъдат достъпни чрез програмата COVAX на СЗО.

Коментирайки глобалната наличност на ваксини, помощник-генералният директор на СЗО за достъп до лекарства и здравни продукти д-р Мариангела Симао отбеляза, че всички разработчици на ваксини трябва да увеличат производствения капацитет и да представят кандидатите си за ваксина възможно най-рано за одобрение от СЗО.

Ваксината на AstraZeneca се препоръчва за всички на възраст над 18 години. Препаратът има лесни изисквания за съхранение, добави СЗО, отбелязвайки, че неговата ефективност от 63,09% ще бъде "подходяща за страни с ниски и средни доходи".

Facebook logo
Бъдете с нас и във