Банкеръ Daily

Свят

СЗО одобри китайската ваксина "Синовак"

"Синовак" е втората китайска ваксина, която получава одобрението на СЗО след „Синофарм“, която бе официално подкрепена от глобалната организация на 7 май.

Световната здравна организация (СЗО) одобри ваксината срещу COVID-19 на „Синовак“ за спешна употреба. Това е гаранция, че тя отговаря на международните стандарти за безопасност, съобщава Радио Китай.

„Светът отчаяно се нуждае от множество ваксини срещу COVID-19, за да се справи с огромното неравенство в достъпа им по целия свят“, каза Марианджела Симао, помощник-генерален директор на СЗО за достъп до лекарства и здравни продукти.

Това е втората китайска ваксина, която получава одобрението на СЗО след „Синофарм“, която бе официално подкрепена от глобалната организация на 7 май. Това означава, че две от осемте ваксини в схемата КОВАКС са произведени и разработени в Китай.

Китайските ваксини вече представляват 32-процентен дял от общите доставки на ваксини на Унгария - далеч повече от руската Спутник V, чийто дял е в размер на по-малко от 3%. Унгария е само една от поне 25-те страни по света - основно в Азия и Близкия изток, които използват китайски ваксини. Пекин е обещал половин милиард дози на 45 страни, според информация на "Асошиейтед прес".

Западът е скептичен към китайските ваксини, защото данните за ефикасността им не са нито публични, нито рецензирани, а мнозина се притесняват, че те няма да са така ефективни, както тези на западните им конкуренти. Страните от ЕС, които използват или ще използват ваксините, правят това без одобрението на Европейската агенция по лекарствата, което означава, че те трябва да поемат отговорността в случай, че възникне проблем по-късно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във