Банкеръ Daily

Свят

СЗО обяви глобална стратегия за ваксинация

В края на септември Световната здравна организация призова за глобален мораториум върху поставянето на трета доза ваксина поне до края на годината.

Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус обяви старта на стратегията за глобално ваксиниране срещу COVID-19. Той  заяви, че се надява до края на годината 40% от населението по света да бъде ваксинирано.

Според организацията от началото на пандемията в света са регистрирани над 236 милиона заразени, а инфекцията отнела живота на 4,8 милиона души. Най –трудна в момента, според СЗО е ситуация е в САЩ, Индия и Бразилия.

На церемония в Женева миналата седмица Гебрейесус посочи, че в момента по целия свят са поставени над 6,4 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 и около една трета от глобалното население е ваксинирано. Обаче, това число крие несправедливостта в достъпа до ваксини.

В края на септември Световната здравна организация призова за глобален мораториум върху поставянето на трета доза ваксина поне до края на годината. Целта е да се осигурят повече ваксини за развиващите се страни.

Ръководителят на организацията, че нито една такава държава към момента не е успяла да ваксинира дори 10% от населението си. Той обясни, че до ситуацията се се стигнало, тъй като производителите на ваксини са били задължени да спазят двустранни договорки с богати страни, готови да платят максималното.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш произнесе реч чрез видео връзка в Ню Йорк. Той заяви, че всеки месец се произвеждат около 1,5 милиарда дози ваксини, което ще позволи предоставянето на ваксини за 40% от населението от всички страни до края на годината. Несправедливото разпределение на ваксините е не само неморално, но и глупаво, добави още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във