Банкеръ Daily

Свят

СЗО: Няма причини да не се използва ваксината на АстраЗенека

Няма причина да не се използва ваксината срещу КОВИД-19 на компанията АстраЗенека (AstraZeneca), каза днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес.

Тя направи това изявление, след като няколко европейски страни преустановиха използването на този препарат като предпазна мярка.

"Да, ние би трябвало да продължим да използваме ваксината на АстраЗенека, "няма причина да не го правим", заяви говорителката на СЗО Маргарет Харис на брифинг за журналисти в Женева.

Вчера Дания, Исландия и Норвегия обявиха, че преустановяват употребата на препарата като предпазна мярка. България ги последва днес.

Националната здравна служба на Дания първа обяви такова решение, обосновавайки се с предпазливост във връзка със "сериозни случаи на образуване на кръвни съсиреци при ваксинирани хора", въпреки че "в момента" не е установена връзка между ваксината и кръвните съсиреци.

В началото на седмицата Австрия спря от употреба една партида от ваксината на британско-шведската компания след смъртта на 49-годишна медицинска сестра поради "сериозни нарушения на съсирването на кръвта" няколко дни след ваксинацията.

АстраЗенека и британското правителство реагираха вчера, защитавайки ваксината като "безопасна" и "ефикасна".

От своя страна, говорителката на СЗО подчерта, че експерти на организацията проучват информацията за образуването на кръвни съсиреци, но отбелязва, че към момента не е установена връзка между ваксината и подобни ефекти. "Трябва винаги да се уверяваме, че проучваме всички предупреждения за безопасност, когато разпространяваме ваксини, и трябва да ги разгледаме, но няма никакви индикации за това ваксината да не се използва", добави тя.

Германия обяви днес, че ваксината на компанията "Астра Зенека" е безопасна, и прилагането й в страната ще продължи въпреки съмненията, че предизвиква тромбове, предаде Ройтерс.

"Всичко, което знаем досега, свидетелства, че ползите от ваксината, даже след всеки отделен случай, са по-големи от рисковете", каза на пресконференция германският министър на здравеопазването Йенс Шпан.

Лотар Вилер, директор на Института за заразни болести "Роберт Кох", каза, че няма статистически доказателства за повишаване на смъртността след инжекции с която и да било ваксина срещу КОВИД-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във