Банкеръ Daily

Свят

СЗО: Няма нужда от трета доза срещу ковид

Данните към момента не показват необходимост от бустерни дози сред населението, при което ефективността срещу тежките форми остава висока, твърдят експертите.

Инжектирането на трета доза от ваксините срещу Ковид-19 за цялото население засега не е оправдано, защото препаратите остават високоефективни срещу тежките форми на инфекцията, дори и срещу заболяването от варианта Делта. Това обявиха експерти от Световната здравна организация (СЗО) и Агенцията по храните и лекарствата на САЩ, съобщава АФП.

"Тези ваксини, които са в ограничени количества, ще спасят най-много животи, ако бъдат предоставени на хора, изложени на значителен риск от развитие на тежка форма на Ковид-19 и все още не са ваксинирани. Данните към момента не показват необходимост от бустерни дози сред населението, при което ефективността срещу тежките форми остава висока", твърдят експертите. 

Миналата седмица експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката обяви, че България ще вземе окончателно решение за поставянето на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19  едва след като Европейската агенция по лекарствата  оцени данните за прилагането на допълнителна доза. 

"Усилията на здравната система трябва да бъдат насочени към повишаване на ваксинационния обхват сред гражданите, които все още не са имунизирани или не са със завършен ваксинационен курс. При прилагането на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 е добре да има индивидуален подход към всеки човек, в зависимост от здравословното му състояние", смятат от експертният съвет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във