Банкеръ Daily

Свят

СЗО не препоръчва въвеждане на "имунизационни паспорти" за туристите

Световната здравна организация  (СЗО) засега не препоръчва използването на така наречения "имунизационен паспорт" с дани за извършена ваксинация срещу коронавируса. Това е съобщила за  ТАСС представителят на Световната здравна организация в Русия Мелита Вуйнович.

"На този етап Световната здравна организация не препоръчва използването на "сертификат за ваксинация" за туристите, тъй като има  много елементи в него, които трябва да се вземат в предвид", казва тя. "Освен това ние все още се намираме  на ранен етап от познаването на пълния имунизационен отговор на COVID-19. Имуннизационният отговор, вероятно, ще бъде много по-сложен, отколкото ще може да се определи с помощта на индивидуалното измерване на антителата към COVID-19 във всеки един момент. По тази причина Световната здравна организация не препоръчва използването на така наречените "имунизационни паспорти".

По-рано председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕК смята да представи през март проект на единен сертификат за ваксинация от коронавирус. Както заяви и канцлерът на Германия Ангела Меркел, държавните и правителствените глави на страните от Евросъюза са единни по въпроса за необходимостта от въвеждане на електронни сертификати за ваксинация, и членовете на общността ще се стремят към въвеждането им до лятото.

 

Далай лама се ваксинира срещу новия коронавирус

Тибетският духовен лидер Далай лама се е ваксинирал днес срещу новия коронавирус, съобщава Асошиейтед прес.
Ваксината му е поставена в болница в северния индийски град Дхармсала. Още десет човека, които живеят в неговата резиденция, също са били ваксинирани. След процедурата, 85-годишният Далай лама е призовал и другите хора по света да са по-смели и да се ваксинират като мярка за защита на себе си и на близките си. Той е останал под наблюдение за 30 минути в болницата след ваксинирането.
Ваксината, която бе поставена на Далай лама и останалите десет човека, е от разработената от "АстраЗенека" и "Оксфорд ваксина Ковишийлд", и произвеждана от индийския Серумен институт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във