Банкеръ Daily

Свят

СЗО не очаква ваксина по-рано от 12 месеца

Световната здравна организация (СЗО) счита, че ваксина срещу COVID-19 няма да бъде създадена по-рано от 12 месеца, заяви на брифинг нейният официален представител Маргарет Харис.

"Считаме, както и преди, че най-вероятно ще са нужни минимум 12 месеца, за да се появи ваксина срещу Ковид-19, а може би и повече", изтъкна Харис, цитирана от ТАСС.

Тя поясни, че за разработката на ваксината ще е нужно "концептуално доказателство" за нейната ефективност, както и доказателство за нейната безопасност за пациентите.

"Трябва да бъде удостоверено, че ваксината не само няма непосредствено негативно въздействие и странични ефекти, но също така е пригодна и в дългосрочен план. Освен това ще бъде необходимо да се проведе паралелно изучаване на имунния профил, а при тестването на безопасността ще трябва да се премине през няколко етапа", допълни Харис.

По-рано от СЗО заявиха, че за разработката на ваксината ще са необходими минимум 12-18 месеца и до края на тази година тя няма да може да бъде създадена.

Пандемията от коронавируса разколебава някои от най-яростните противници на ваксините по света. Техните онлайн групи са малка, но гласовита глобална общност, която е убедена, че ваксините са опасни и отказват да имунизират себе си и децата си, предаде Ройтерс.

Една от тях, американка, майка на три деца, признава, че в момента е наполовина убедена, че би се имунизирала, ако бъде открита ваксина срещу COVID-19. Тя се представя само като Стефани, защото се опасява от гнева на противниците на ваксините и споделя, че е притеснена от това, че тази общност омаловажава заплахата от коронавируса.

"Всички сме засегнати от този вирус, училищата затварят, млади хора са в болниците, а те продължават да твърдят, че всичко е измама", казва тя по телефона от САЩ.

Докато учени и фармацевтични компании по света търсят лек срещу коронавируса, други противници на ваксините стягат редиците за отпор срещу потенциална нова ваксина.

"Отказвайте, демонстрирайте", пише британец във Фейсбук в отговор на публикация, която задава въпроса как биха реагирали хората, ако имунизацията срещу коноравируса стане задължителна.

Има вирусолози, които изтъкват, че разработването на ваксина среща толкова широка подкрепа, че съпротивата ще бъде подкопана.

"Ако утре разполагаме с ваксина, всеки би се втурнал да си направи", казва Лоран-Анри Виньо, съавтор на исторически преглед на френското движение срещу имунизациите.

Мнението му обаче оспорва Мери Холанд, заместник-председател на американската неправителствена организация "Защита на детското здраве", която се отнася критично към имунизациите в САЩ.

"Не смятам, че този вирус променя из основи дълбоките съмнения на хората по отношение на ваксините", казва тя.

Холанд отбелязва, че някои хора понасят добре ваксини, но други се парализират и умират.

В края на април в Обединеното кралство ще започнат ускорените тестове на ваксина срещу COVID-19, предаде междувременно АНСА. Тестовете ще са върху 550 здрави доброволци. Ако всичко при тези ускорени изпитания протече добре, ваксината би трябвало да е готова през септември, когато първи с нея ще бъдат ваксинирани здравни работници и силите на реда. 

Ваксината е разработена от компанията Адвент, която е част от технологичния кампус на Италианския институт за биомедицински изследвания в Помеция в провинция Рим, област Лацио. Ваксината се разработва заедно с института Дженър към Оксфордския университет. Новината съобщи Пиеро Ди Лоренцо, административният директор на Италианския институт за биомедицински изследвания. 

Ди Лоренцо каза, че сега изследователите са на финалния етап на преговорите за финансиране на бъдещото развитие и индустриално производство на ваксината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във