Банкеръ Daily

Свят

СЗО критикува "неприемливо" бавното ваксиниране в Европа

Световната здравна организация (СЗО) разкритикува днес неприемливо бавното темпо на ваксиниране срещу КОВИД-19 в Европа, която се сблъсква с най-обезпокояващата епидемиологична ситуация от месеци насам, предаде Франс прес.

"Бавното темпо на ваксиниране удължава пандемията", подчерта европейският клон на СЗО. В изявление той подчертава, че новите случаи на коронавирус в Европа регистрират висок ръст през последните пет седмици.

"Ваксините са нашият най-добър път за излизане от пандемията. Те не само че действат, но също са много ефикасни, за да ограничават инфекциите. Въпреки това осигуряването на тези ваксини е неприемливо бавно", заяви директорът на европейския клон на СЗО Ханс Клуге.

"Нека бъде ясно: ние трябва да ускорим процеса, като засилим производството, като намалим препятствията пред поставянето на ваксините и като използваме и най-малката доза, която имаме в запас", призова Клуге.

В зона Европа на СЗО, която включва над 50 страни, сред които и Русия и няколко държави от Централна Азия, броят на новите смъртни случаи превиши 24 000 миналата седмица и се доближава бързо до предела от един милион. Броят на новите седмични случаи на заразяване достигна 1,6 милиона, след като беше паднал под един милион преди пет седмици, отчита още СЗО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във