Банкеръ Daily

Свят

СЗО: Ковид пандемията отслабва устойчиво в почти целия свят

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че броят на новите заразявания с коронавирус по света е спаднал с 16 процента през изминалата седмица, като тенденцията за намаляване на случаите продължава вече от месец.

В световен мащаб в сравнение с предходната седмица броят на новите случаи на КОВИД-19 и на смъртните случаи през тази седмица е продължил да намалява съответно с 16 процента и 10 процента. В шестте региона на СЗО са регистрирани над 10 милиона нови заразени и над 60 000 нови смъртни случая. Към 27 февруари 2022 г. в световен мащаб са отчетени над 433 милиона инфекции и над 5,9 милиона смъртни случая.

На регионално ниво Западнотихоокеанският регион отчита 32 процента увеличение на броя на новите случаи през седмицата, докато всички останали региони освен Близкия изток отчитат намаление. Броят на новите седмични смъртни случаи се е увеличил в регионите Западен Тихи океан (+22 процента) и Източно Средиземноморие (+4 процента), докато региони Африка (-59 процента), Югоизточна Азия (-18 процента), Европа (-13 процента) и Северна и Южна Америка (-8 процента) отчитат тенденция към намаляване.

В седмичния си доклад за пандемията СЗО също така посочи, че смъртните случаи, свързани с вируса, са намалели с 10 процента, тоест продължава спадането на техния брой, отчетено за първи път предишната седмица. Организацията каза, че вариантът Омикрон остава доминиращ в световен мащаб.

Настоящата глобална епидемиология на SARS-CoV-2 се характеризира с глобално доминиране на варианта Омикрон. Делта остава единственият друг вариант, за който се съобщава значителна циркулация. От 488 463 проби с образци, подадени през последните 30 дни, 486 182 (99,5 процента) са тествали положително за варианта Омикрон и 1601 (0,3 процента) са тествали положително за варианта Делта.

Много държави в Европа, включително Великобритания, Швеция и Дания, премахнаха почти всички ограничения, наложени заради коронавируса, след значителното намаляване на случаите и напредъка на ваксинационните кампании.

Във всички скандинавски страни вече се прилагат само препоръки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Дания отмени ограниченията в началото на миналия месец, като малко след това беше последвана от Швеция и Норвегия. Исландия премахна всички рестрикции преди около седмица. Финландия отмени тази седмица последните останали в сила ограничения срещу разпространението на коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във