Банкеръ Daily

Свят

СЗО: Коронавирусът може никога да не изчезне

Новият коронавирус може "никога да не изчезне" и да стане болест, с която човечеството ще трябва да се научи да живее, предупреди Световната здравна организация, цитирана от Франс прес. Броят на жертвите му в цял свят наближава вече 300 000 души, посочва агенцията.

Докато ред страни постепенно вдигат рестрикциите, наложени в стремеж да се ограничи разпространението на пандемията, започнала през декември в Китай, СЗО отправи днес тревожно послание. "Имаме нов вирус, проникнал за пръв път сред човешкото население, съответно е много трудно да се каже кога ще можем да го надвием", заяви Майкъл Райън, директор на програмата за извънредни ситуации към организацията, на виртуална пресконференция в Женева.

"Този вирус може да стане ендемичен в нашите общности, може никога да не изчезне", подчерта той.

Друг обезпокоителен факт: проучване сочи, че коронавирусът може да се предава не само чрез кашляне и кихане, но и само при говор. Отделяните по време на разговор микроскопични капчици слюнка могат да остават във въздуха в затворени пространства над десет минути, показват опити, чиито данни публикува вчера сп. Пи Ен Ей Ес.

Междувременно генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус съобщи, че институцията е публикувала статистиката си за здравето тази година:

"Има добри новини - че хората по целия свят живеят по-дълго и по-качествен живот. Най-голям напредък има при страните с ниски доходи, където продължителността на живота е нараснала с над една пета от началото на хилядолетието. Наполовина е намаляла от тогава и детската смъртност. Докладът отразява и твърде бавният темп на прогрес за постигането на целите за устойчиво развитие и той ще бъде усложнен и от новия коронавирус. Актуалната статистика извежда ключовия фактор на пандемията - неравноправието."

Facebook logo
Бъдете с нас и във