Банкеръ Daily

Свят

СЗО иска одит на научните лаборатории в района на появата на Ковид-19

Генералният директор на Световната здравна  организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус е изразил надежда за поддръжка от страна на Китай за новия етап на изучаване на произхода на коронавируса SARS-CoV-2. На брифинг за страните членки на СЗО той у съобщил за разработената програма за изследвания от пет точки, предвиждаща в т.ч. и "одити на лаборатории и изследователски институти", които са функционирали в района на първичното откриване на заразени хора през декември 2019 година.

"Ние очакваме, че Китай ще подкрепи следващия етап от този научен процес по изучаване  произхода на SARS-CoV-2, и ще сподели всички необходими данни в духа на прозрачността",  е казал генералният директор. В Световната здравна организация очакват, че страните членки на организацията ще окажат съдействие на тези изследвания и "ще се въздържат от тяхната политизация".

По думите на Гебрейесус, в началото на тази седмица Световната здравна организация е изпратила на страните "циркулярно писмо с детайлно излагане на предлаганите по-нататъшни стъпки" в изучаването на произхода на SARS-CoV-2. В този документ, разработен в секретариата на организацията, става дума за пет направления за работа. Това е "комплексно изучаване на хората, дивата природа, а също така и  дивите животни, които се ловуват, селскостопанските животни и околната среда", изследване на географските райони, където най-напред е открит SARS-CoV-2, а също така и пазарите, на които се търгуват животните, включително тези, които са продавали на уханския пазар "Хуанан". Предвидено е провеждане на молекулярни изследвания. И, накрая, е набелязано провеждане на "одит на съответните лаборатории и изследователски институти, действащи в района на идентифициране през декември 2019 година на първите случаи на заразени хора".

Шефът на Световната здравна организация е подчертал, че изясняването на произхода на SARS-CoV-2 е необходимо за предотвратяване на бъдещи пандемии. Това е задължение пред милионите хора, при които след последващо заразяване са починали роднини и близки. Както отбелязва Гебрейесус, "ние знаем, че SARS-CoV-2 не е последният патоген с пандемичен потенциал". Ще има и други патогени, затова "е необходимо да разберем и техния произход", е казал той.

Генералният директор е съобщил, че секретариатът на Световната здравна организация  "ще създаде постоянна международна консултантска група по въпросите за произхода на новите патогени". На тази група се възлага "изключително важна роля на следващия етап от изучаването на произхода на SARS-CoV-2, а също така и на произхода на бъдещите патогени". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във