Банкеръ Daily

Свят

СЗО: Идва нова буря в Европа - Омикрон

Миналата седмица Европа и Централна Азия отбелязаха 27 000 допълнителни смъртни случая от COVID-19 и 2,6 милиона нови случая. Инфекциите, все още предимно от варианта Делта, са с 40% по-високи сега, отколкото през същия период на миналата година, заяви д-р Ханс Анри П. Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

"Можем да видим, че идва друга буря –  Омикрон става или вече е станал доминиращ в няколко страни, включително в Дания, Португалия и Обединеното кралство, където генерира невиждани досега скорости на разпространение", се отбелязва в изявлението му от 21 декември. 

По думите му до седмици Омикрон ще доминира в повече страни от региона, изтласквайки здравните системи до ръба. Омикрон вероятно ще се превърне в доминиращ вариант, циркулиращ в Европа.

"Огромният обем на новите инфекции с COVID-19 може да доведе до повече хоспитализации и широко разпространени смущения в здравните системи и други критични услуги. За съжаление това вече доведе до хоспитализация и смърт. Този вариант може да избегне предишния имунитет при хората – така че все още може да зарази тези, които са имали COVID-19 в миналото, тези, които не са ваксинирани, и тези, които са били ваксинирани преди много месеци. Хората, които са се възстановили от COVID-19, са 3 до 5 пъти по-склонни да се заразят отново с Омикрон в сравнение с Делта", отбелязва д-р Ханс Анри П. Клуге.

Той уточнява, че все още не се знае дали Омикрон причинява по-тежко заболяване от варианта Делта. И добавя, че положително е, че ранните доказателства подкрепят предположението, че ваксините срещу COVID-19 продължават да вършат работата си и да спасяват животи.

Според специалиста, има 3 неща, които трябва да направим спешно: да се защитим чрез ваксинация, да предотвратим по-нататъшни инфекции и да подготвим здравните системи за нарастване на случаите.

Жизненоважно е да увеличим усвояването на ваксината, било то първа, втора или усилваща доза, като се започне с хора в риск от тежък COVID-19 и здравни работници. Трябва да защитим уязвимите. Освен това трябва да защитим нашата здравна работна сила, за да защитим здравните системи.

Ваксинацията предлага най-добрата защита срещу тежки заболявания и смърт и това върви ръка за ръка с други мерки, които всички можем да предприемем, за да предотвратим инфекция. Всички знаем, че това означава: избягване на претъпкани, затворени пространства; поддържане на физическа дистанция от другите; често миене на ръцете; носене на маска; кашляне или кихане в свит лакът или тъкан; и правилно проветряване на вътрешните пространства, припомня  д-р Ханс Анри П. Клуге.

Експертът препоръчва по това време на годината, когато има много социални събирания, да оцените своя риск и риска за другите и да приоритизирате онези събития, които са най-важни за вас.

"Правителствата и властите трябва да подготвят нашите системи за реагиране за значителен скок. Здравните власти трябва да укрепят капацитета: увеличаване на капацитета за тестване и проследяване; ангажиране на първичната здравна помощ в управлението на случаите; подготовка на болници за увеличение на инфекциите; и подкрепа на здравните работници и работниците на първа линия", казва още регионалният директор на СЗО за Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във