Банкеръ Daily

Свят

СЗО и лидери от цял свят искат глобален договор за бъдещи пандемии

Лидерите от цял свят обясниха, че основната цел на подобен договор ще бъде да увеличи устойчивостта на света на бъдещи пандемии чрез по-добра система за алармиране, споделяне на данни, проучване, производство и дистрибуция на ваксини, лекарства, диагностика и персонално защитно оборудване. 

Лидерите на 23 държави и Световната здравна организация предлагат идеята за създаване на международен договор, който да помогне на света да се справи с бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването, съобщава Ройтерс. 

Тази идея бе подкрепена от лидерите на Фиджи, Португалия, Румъния, Великобритания, Руанда, Кения, Франция, Германия, Гърция, Корея, Чили, Коста Рика, Албания, Южна Африка, Тринидад и Тобаго, Нидерландия, Тунис, Сенегал, Испания, Норвегия, Сърбия, Индонезия, Украйна и СЗО.

Лидерите от цял свят обясниха, че основната цел на подобен договор ще бъде да увеличи устойчивостта на света на бъдещи пандемии чрез по-добра система за алармиране, споделяне на данни, проучване, производство и дистрибуция на ваксини, лекарства, диагностика и персонално защитно оборудване. В договора ще се посочва, че здравето на хората, животните и на планетата са свързани помежду си и трябва да водят до споделена отговорност, прозрачност и сътрудничество в световен план.

Идеята за такъв договор, който да гарантира универсалния и справедлив достъп до ваксини, лекарства и диагностициране при пандемии, беше предложена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел на срещата на Г-20 през ноември.

"Международен договор за пандемии може да помогне за предотвратяване на бъдещи пандемии и да ни помогне да реагираме по-бързо и по-координирано. Той трябва да бъде договорен с всички държави, организации и агенции на ООН, по-специално СЗО", каза Мишел тогава.

"Като урок от кризата трябва да засилим глобалната готовност. Ще обсъдим това отново през май 2021 г. на съвместната Глобална здравна среща на Г-20 в Италия. За да изградим отново по-устойчив, приобщаващ и устойчив свят, ние също трябва да активизираме и борбата с изменението на климата. ЕС тръгна по пътя към неутралностдо 2050 г. и много партньори от Г-20 вече поеха същите ангажименти. ", коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във