Банкеръ Daily

Свят

СЗО и ЕАЛ ще продължат през май да оценяват Спутник V

Технически експерти от Световната здравна организация (СЗО) ще започнат на 10 май следващия етап от оценката на руската ваксина срещу КОВИД-19 Спутник V съвместно с Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), съобщи днес СЗО, цитирана от Ройтерс.

Русия иска СЗО да издаде разрешение за спешна употреба на ваксината, разработена от Института "Гамалея". Засега подобно разрешение е издадено за ваксините срещу КОВИД-19 на компаниите Пфайзер (Pfizer), АстраЗенека (AstraZeneca) и Джонсън и Джонсън (Johnson & Johnson), като потвърждение за тяхната безопасност и ефикасност, което да даде насоки за регулаторните органи на отделни държави.

"Инспекции за добри производствени практики ще бъдат извършени от 10 май до първата седмица на юни", съобщиха от СЗО за Ройтерс.

Съвместен екип на СЗО и ЕМА в момента прави инспекции за добри клинични практики, свързани с Спутник V.

Запитана за клиничните данни от изпитванията на руската ваксина, СЗО отговори: "Все още получаваме информация от производителя."

Египетската фармацевтична компания Минафарм се е съгласила да произведе над 40 милиона дози на година от руската ваксина срещу коронавируса Спутник V, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Руския фонд за преки инвестиции, който пласира ваксината зад граница.

Двете страни са се договорили да започнат технологичен трансфер незабавно с цел производството на препарата. Производството ще бъде в биотехнологичното предприятие на Минафарм в Кайро и целта ще е глобална дистрибуция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във