Банкеръ Daily

Свят

СЗО: Европа е в "реалистичен финал" на пандемията

Ханс Клуге

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге днес заяви, че континентът вече навлиза в "реалистичен финал" на пандемията и че броят на смъртните случаи от коронавирус е започнал да достига до платото, предаде Асошиейтед прес.

На брифинг той обясни, че влияние за това оказват високите нива на имунизация, по-слабото разпространение на вируса при по-топло време и по-лекото изкарване на зараза с варианта Омикрон.

Дори и да се появи нов вариант на вируса, здравните власти в Европа би трябвало да могат да го задържат под контрол, смята Клуге. Той допълни, че ваксините трябва да бъдат споделяни между всички държави, защото, ако не бъде ваксинирана по-голямата част от населението на света, коронавирусът може да започне да мутира в по-заразни и по-смъртоносни варианти.

Ръководителят на СЗО за Европа отбеляза, че миналата седмица на континента са били отчетени 12 милиона новозаразени с коронавирус, което е най-големият брой на седмична база от началото на пандемията. Въпреки това броят на настанените в интензивни отделения не се е повишил значително.

Клуге обърна внимание на катастрофалните последици от пандемията за хората болни от рак. Той каза, че през втората половина на миналата година 44 процента от държавите по света са съобщили за увеличение на случаите, при които не е бил довършен скринингът на онкоболни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във