Банкеръ Daily

Свят

СЗО да продължи разследването за коронавируса, настояха САЩ

Бликен подчерта, че въпросът не е просто да бъде обвинен някой, а по-скоро да разберем какво се е случило, за да предприемем ефективни действия в бъдеще.

Съединените щати не са доволни от проучването на обстоятелствата около разпространението на коронавируса, с което се зае Световната здравна организация  и настояват за продължаване на работата в тази посока, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен.

"Не сме доволни от първоначалното разследване. Поддържаме продължаване на разследването, за да се изясни какво е станало с КОВИД-19. Това е много важно, защото трябва да разберем какво се е случило, ако искаме да разполагаме с по-добри възможности да предотвратяваме това в бъдеще", заяви Бликен и допълни, че продължаването на разследването е необходимо също за укрепване на световната система за здравеопазване, за да се гарантира предотвратяване, идентифициране и намаляване на щетите при бъдещи пандемии.

Той подчерта, че въпросът не е просто да бъде обвинен някой, а по-скоро да разберем какво се е случило, за да предприемем ефективни действия в бъдеще.

През септември миналата година  напрежението между САЩ и Китай излезе на преден план в годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк, след като американският президент Доналд Тръмп обвини Китай за разпространението на коронавируса. Той призова Китай да „понесе отговорност” за пандемията.

"Китай зарази света. Трябва да потърсим отговорност от нацията, която разпространи тази чума в света - Китай", каза той.

Тогавашният американски президент и негови високопоставени съветници обвиниха Китай в липса на прозрачност, след като коронавирусът се появи в края на 2019 г. в град Ухан. Тръмп дори спря финансирането на Световната здравна организация, която обвини в пристрастия към Китай.

Китай нарече атаките на Тръмп неоснователни обвинения.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във