Банкеръ Daily

Свят

СЗО: Богатите страни държат 83% от ваксините

На 10 май Световната здравна организация проведе пресконференция за новите данни за разпространението на коронавируса и новите щамове. Генералният секретар на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че в страните, където има достатъчно ваксини, броят на тежките и смъртни случаи намалява.

Резултатите от по-ранно изследване показват, че ваксинирането може да намали разпространението на вируса. Неравенството на доставките на ваксини обаче все още е едно от най-големите предизвикателства за приключването на пандемията. Гебрейесус посочи, че населението на страните с високи или по-високи от средни доходи заема 53% от световното, но те притежават 83% от ваксините. Жителите на държавите с ниски или средни доходи са 47% от световното население, но те притежават само 17% от ваксините.

В края на април Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън възнамерява да предостави до 60 милиона дози от ваксината на АстраЗенека на други страни, стига федералните регулаторни органи да преценят, че дозите са безопасни.  Байдън е под голям натиск да направи повече срещу усилващата се в чужбина пандемия, включително - за преодоляване на хуманитарна криза в Индия.

Белият дом досега не беше склонен да отстъпва на други страни големи количества от ваксини срещу новия коронавирус. Организации в областта на световното здравеопазване казаха, че този ангажимент далече не е достатъчен. В него освен това има уловка: дозите на ваксината на АстраЗенека са били произведени в завод в Балтимор, където работата е била спряна заради опасения от заразяване. 

Шведското правителство обяви в началото на май, че дарява 1 милион дози от ваксината срещу COVID-19 на АстраЗенека, които няма да използва, на по-бедни държави чрез програмата КОВАКС. 

Подкрепената от СЗО програма КОВАКС е глобална инициатива, насочена към осигуряване на справедлив достъп до препарати за имунизация, на които много по-бедни държави разчитат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във