Банкеръ Weekly

КОЛОНЦИФЪР: Възход и падение

Свои и чужди взеха на мушка Мей

Някога срещите й със съпартийците бяха триумфални.

Неофициалната среща на върха на Европейския съюз в Залцбург, от която се очакваше пробив в преговорите за Брексит, не оправда очакванията на британския премиер Тереза Мей. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че предложенията, изложени в нейния план "Чекърс", са неизпълними, тъй като не отговарят на интересите на останалите членки на Европейския съюз. Този провал обаче може да доведе до това, че срещу нея да бъде организиран преврат в собствената й Консервативна партия, като не е изключен и развой с провеждане на извънредни парламентарни избори.

При завръщането си в Лондон Мей подчерта, че винаги се е отнасяла с уважение към Европейския съюз, но за пореден път напомни, че не възнамерява да отменя резултатите от референдума за Брексит и за първи път за последните месеци призна, че преговорите с Брюксел са влезли в задънена улица.

В навечерието на годишната конференция на Консервативната партия, която ще се проведе от 30 септември до 3 октомври в Бирмингам, позициите на Мей като ръководител на правителството са по-застрашени от всякога. Рискът е свързан с това, че се очаква нейните противници начело с бившия външен министър Борис Джонсън да обявят свой план за излизане на Великобритания от ЕС.

Тереза Мей е в особено уязвимо положение заради факта, че не може да остане на същите преговорни позиции, след като на срещата в Залцбург общността отхвърли нейния план. В същото време не може и да се откаже от него, защото приемането му беше много трудно и тя положи огромни усилия, за да убеди Консервативната партия да застане зад него. Това доведе и до оставките на двамата най-върли привърженици на твърдия Брексит в нейния екип - Борис Джонсън и на главни преговарящ от британска страна Дейвид Дейвис.

Така Мей остана без поле за маневриране преди конференцията на торите, защото всяко нейно погрешно движение в този деликатен момент може да й струва много. Външно това намери израз в преповтаряне на твърдите й позиции в преговорите с ЕС, което й спечели аплодисменти от някои представители на Консервативната партия и част от пресата. Въпреки това торите са толкова разделени по отношение на идеите й за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел, че според голяма част от наблюдателите вътрешнопартийният преврат е неизбежен - като е само въпрос на време кога привържениците на твърдия Брексит ще наберат нужната бройка, за да й гласуват недоверие.

Такъв развой на събитията се подкрепя и от публикуваната в "Дейли телеграф" вътрешнопартийна служебна записка с имената на възможните кандидати за премиерския пост. В документа се казва, че т. нар. Комитет 1922, тоест парламентарната група на Консервативната партия, ще предложи на Мей да "излезе в оставка скоро след март 2019-а", т.е. след датата, на която се очаква Великобритания да излезе от Европейския съюз.

В списъка на кандидатите, публикуван от вестника, изпъкват имената на Борис Джонсън, Дейвид Дейвис, министъра на околната среда Майкъл Гоув, министъра на финансите Филип Хамънд, министъра на здравеопазването Мат Хенкок, и Андреа Лийдсъм, лидерка на партийната група на торите в Камарата на общините, която се състезаваше с Мей за партийното лидерство през 2016-а след оставката на Дейвид Камерън. Любопитно е, че редом до името на всеки от 15-те потенциални кандидати има коментар с оценка на шансовете му. Така например Борис Джонсън е определен като фаворит на букмейкърите, но със забележката, че "най-вероятният претендент никога не печели".

Междувременно "Сънди таймс" съобщи, че помощниците на правителствената ръководителка разработват план за действие, в случай че в Обединеното кралство бъдат проведени извънредни парламентарни избори, което може да се случи през ноември. На тях британският премиер ще се опита да отстои сценария си за излизането на Великобритания от ЕС и да запази за себе си премиерското кресло.

В момента Мей се опитва да успокоява враждуващите фракции в своята формация, като ги призовава към хладнокръвие. Успоредно с това тя отправя атаки към другите партии - лейбъристите, либералдемократите и Шотландската национална партия - че активно подкопават преговорните позиции на Великобритания в преговорите с Евросъюза.

Що се отнася до лейбъристите, хаосът в средите на торите подхрани надеждите им за провеждане на предсрочни избори. Принципната им позиция е, че ще поискат нови избори, ако вариантът за Брексит, който правителството на Мей договори с Брюксел, не ги устройва. "Всяка сделка, която правителството постигне, ще бъде подложена на наша проверка: за работните места, за стандарта на живот, за защита на околната среда", заяви лидерът им Джеръми Корбин на откриването на партийната им конференция на 22 септември в Ливърпул.

Позициите на вигите още повече се втвърдиха на 25 септември, когато конференцията им гласува с голямо мнозинство за провеждане на втори референдум за Брексит, в случай че постигнатата от Мей сделка с Брюксел не отговаря на условията им. Огласените от тях условия, на които трябва да отговаря споразумението с ЕС, са шест  и сред тях фигурират запазването на здрави връзки със съюза в бъдеще и оставането на Великобритания в единния пазар и митническия съюз. По този повод техният говорител по въпросите на Брексит Киър Стармър каза, че Мей е напът да не ги изпълни.

Както отбелязват наблюдателите на Острова, лейбъристите може да изиграят решаваща роля за одобряването или отхвърлянето на споразумението за развода. Мей разполага с работно мнозинство от едва 13 гласа в 650-местната Камарата на общините, но миналия месец един бивш младши министър каза, че 80 консерватори ще гласуват в парламента против споразумение, основано на плана от Чекърс.

При цялата политическа уязвимост на Тереза Мей обаче перспективите за нейни възможни заместители както от средите на консерваторите, така и на опозицията  не са блестящи. Истината е, че противниците й са наясно с едно - че искат свалянето й, а по въпроса за бъдещите отношения с ЕС цари разединение и неяснота.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във