Банкеръ Daily

Свят

Свободното движение в ЕС ще е възстановено до 1 юли

Илва Йохансон

Повечето държави от ЕС ще премахнат ограниченията за пресичане на вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца. Това съобщи Терезия Грас от МВР на Хърватия като представител на председателството на Съвета на ЕС след днешната видеоконференция на европейските вътрешни министри.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон добави, че се очаква от началото на юли да се пристъпи към постепенно отваряне на външните граници на ЕС за несъществени пътувания. Тя настоя държавите от ЕС да не дискриминират на границата пътниците според тяхната националност.

Йохансон допълни, че следващата седмица Европейската комисия ще препоръча външните граници да останат затворени до края на юни, тъй като според действащото решение ограниченията биха отпаднали в средата на месеца. Тя поясни, че няколко държави са настояли за краткосрочно удължаване на тези ограничения.

"Препоръките на Комисията за удължаване на ограниченията за маловажните пътувания в трети страни ще приключат на 15 юни. Почти всички страни членки обаче изразиха категорично предпочитание за допълнително, макар и кратко продължаване на този период", каза Йохансон.

Същевременно евродепутатите от комисията по граждански свободи приеха резолюция, в която изразиха загриженост за контрола по вътрешните граници и влиянието му върху хората и предприятията. Те настояват за бързо и координирано завръщане към пълното функциониране на Шенгенското пространство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във