Банкеръ Daily

Свят

Свикват извънредна среща на върха в ЕС заради бежанската криза

Лидерите на ЕС ще се срещнат извънредно на срещата на върха през следващата седмица в опит да се справят с все по-масовото навлизане на имигранти в Европа и за да обсъдят последната предложена схема за преразпределяне на хиляди бежанци, търсещи убежище на Стария континент.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър, че той е насрочил извънредна среща на лидерите на ЕС за следващата сряда (23-ти септември) по повод набиращата скорост бежанска криза и за преразпределяне на квотите за около 120 хиляди лица, търсещи към момента убежище в 28-те страни членки на Европейския съюз.

Европейският парламент вече одобри плановете за задължително разпределение на 120 хиляди имигранти в ЕС, но министрите на вътрешните работи и на правосъдието не успяха да постигнат споразумение относно този план на среща в началото на отиващата си седмица. Министрите ще трябва да преразгледат отново този план на извънредно заседание следващия вторник (22-ри септември) - точно преди насрочената за сряда Европейска среща на върха.

Няколко страни като Унгария, Латвия, Словакия, Чехия, Румъния и Полша, се противопоставят на задължителни квоти като се аргументират, че подобни планове само ще засилят мигрантската вълна към Европа и ще разстроят техните общества, вместо да доведат до справяне с основните причини за настоящата мащабна бежанска вълна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във