Банкеръ Daily

Свят

Свикват извънреден Европейски съвет на 10 април заради Брексит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че свиква на 10 април извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Той отбелязва, че решението му е свързано с изхода от днешното гласуване в британския парламент.

Днес парламентът в Лондон отхвърли с 344 гласа срещу 286 и 58 въздържали се споразумението, договорено между британското правителство и ЕС за оттеглянето на Великобритания.

Европейската комисия съжалява за днешното решение на британския парламент, се посочва в изявление на институцията след третото отхвърляне на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС.

Отбелязва се, че Европейският съвет прие на 22 март решение, според което сега следва Великобритания да напусне без споразумение на 12 април. Великобритания трябва да посочи какво следва преди тази дата и да го съобщи на Европейския съвет, пояснява ЕК.

Днес възможността за раздяла без сделка изглежда вероятна. ЕС се подготвя за това от декември 2017 г. и е напълно готов за това развитие, се допълва в изявлението. Комисията добавя, че оттегляне на Великобритания без споразумение може да се очаква в полунощ на 12 април.

ЕС ще остане единен. Ползите от споразумението за оттегляне, включително преходният срок, няма да бъдат заменени при никакви обстоятелства при напускане без споразумение. Частични споразумения не са възможни, заявява ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във