Банкеръ Daily

Свят

Светът трябва да се подготви за дълга война срещу коронавируса

Епидемията от коронавирус няма да отшуми толкова бързо, колкото ни се иска. Все повече експерти предупреждават да се въоръжим с търпение и да спазваме някои ограничения, дори статистиката да отчита спад на заразените. 

"Преодоляването на епидемията от корановурс ще бъде маратон, а не спринт. Чрез излизането от карантината и облекчаването на част от досегашните ограничения ключова роля ще имат посланията към гражданите, за да бъде задържано разпространението на заразата",  обяви директорът на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията Андреа Емън пред комисията на Европейския парламент по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

"Наложените ограничения за движение и общуване досега са довели до 45 на сто по-малко заразявания в последните две седмици, сравнено с началото на април. В повечето европейски държави се наблюдава затихване на епидемията, като в четири страни данните остават без промяна, а в една се наблюдава увеличение в дневния брой на новооткритите болни. В света до днес заразените са около 3,5 милиона, а около 250 хиляди са починали от коронавирус. От този брой 1,1 милиона са заразените в ЕС и Великобритания, а смъртните случаи са над 130 хиляди. Над половината от починалите са хора, приети в домове за социални грижи, уточни Емън.

Тя препоръчва всички решения за смекчаване на мерките да бъдат придружени с масово тестване, което да е всеобхватно по възрастов, териториален и професионален признак, национална система за диагностициране и проследяване, строга система за карантиниране, поддържане на постоянна готовност на интензивните отделения, както и продължаване на носене на маските и поддържане на значителна дистанция на обществени места.

Важно е да има и унифицирана европейска система за отчитане на данните, защото както нивата на тестване, така и методите на отчитане на заразяване са твърде различни.

Например в Германия от днес ограниченията стават по-малко. Това бе решено на 30 април в рамките на видеоконференция между канцлерката Ангела Меркел и министър-председателите на отделните провинции.  Все повече ученици се завръщат в училищата, фризьорските салони отново отварят врати, но ресторантите и хотелите остават затворени. Не навсякъде обаче важат еднакви ограничения - между отделните федерални провинции има известни различия. И все пак: някои забрани продължават да важат в цялата страна, съобщи Дойче Веле.

Така например големите събирания - като фестивали, събори и концерти - остават забранени до 31 август. Най-малко до 10 май важи и ограничението за събирания и контакти между хората: забранено е да се събират повече от двама души, като изключения важат за членовете на едно семейство или общо домакинство. Валидно остава и правилото за спазване на дистанция навън - всеки е длъжен да спазва дистанция от 1,5 м. от другите хора.

В същото време Китай съобщи за три нови случая на новия коронавирус за последното денонощие. Предишния ден те бяха два.  Броят на потвърдените случаи в Китай достигна 82 880. При положение че не бе съобщено за нови смъртни случаи, броят на жертвите остава 4633.

САЩ са страната с най-много заразени и починали хора по време на пандемията. Към момента броят на заразените отвъд океана е 1 158 041 души (близо една трета от всички по света), от които жертвите са 67 682 души. Досега в САЩ са направени общо малко над 7 млн. теста за наличие на коронавирус, което е пренебрежимо малко на фона на населението на страната от около 328 млн. души. 

Испания и Италия се нареждат на второ и трето място в света по брой на заразените със съответно 217 466 и 210 717 души

Facebook logo
Бъдете с нас и във