Банкеръ Daily

Свят

Светът следи с повишено внимание ситуацията в Афганистан

Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел обяви, че днес ще се проведе онлайн среща на външните министри на страните-членки за ситуацията в Афганистан.

През последните дни погледите на света продължават да са насочени към ситуацията в Афганистан, където талибаните завзеха отново властта. На вчерашната извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН генералният секретар Антониу Гутериш заяви, че световната общност трябва с общи усилия да направи така, че Афганистан да не бъде огнище на терористични организации, съобщава Радио Китай.

Същия ден помощникът на американския президент по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан каза пред медии, че бързото превземане на страната от талибаните се дължи на провала на правителствените сили за сигурност. Според него, въпреки, че е „тъжно“ да види талибаните да контролират Кабул, президентът Байдън няма да промени решението си за изтегляне на американските войски от страната.

Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел обяви, че днес ще се проведе онлайн среща на външните министри на страните-членки за ситуацията в Афганистан.

По мнението на германския канцлер Ангела Меркел ефектът на доминото, последвал оттеглянето на американците от Афганистан, е довел до бързото завземане на властта от талибаните.

Бойци на победилите афганистанското правителство талибани са отцепили летището в Кабул - управлявано в момента от Съединените щати - и не допускат афганистанците да продължават да се стичат към терминалите. Това става часове след като хаосът и паниката при влизането на движението в Кабул подтикнаха хиляди хора да поискат да напуснат страната с евакуационните полети и на практика да спрат излитането на самолети.

По-рано през деня имаше и загинали, включително хора, паднали от излетели самолети. САЩ допреди малко не допускаха излитането на евакуационни полети.

В тази ситуация първият от три германски евакуационни самолета първоначално не успя да кацне в Кабул и бе отклонен към летището в Ташкент, Узбекистан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във